Näin uutena opena voin kyllä olla erittäin tyytyväinen yhdestä asiasta: tuntuu oikein hyvältä olla työyhteisössä. Ei oo tullut kyllä ainuttakaan ikävää kommenttia mun nuoruudesta ja kokemattomuudesta. Enemmänkin on tuntunut siltä, että apua oikeasti kaikki ajattelee, että mä oon ihan oikea ope. Ja niin sitä on siihen rooliin sitten helposti sujahtanutkin.
On niin monta asiaa, mitkä on hyvin. Se, että aamuisin lähtee mielellään töihin. Se, että jos kahvitauon ehtii pitää, virkistää seura aina kovasti päivää. Se, että opehuoneessa voi oikeasti jutella kaikkien kanssa. Ei tarvi miettiä mihin istuu.
Kiirettä toki pitää.Yritän, että ehtisi edes yhden tauon pitää päivässä, ja että silloin ehtisi edes viideksi minuutiksi opehuoneeseen. Miten joku voi ehtiä sinne useammin? Usein eka välkkä on vasta ruuan jälkeen, ja kun oon hidas syömään, menee se usein syödessä. Seuraava välkkä onkin usein ulkovalvonta. Sitten kenties ehtii se tauonkin pitää. Jos pitää yhdeksästä kolmeen vetää ilman hengähdystä, niin happi kyllä loppuu. Ehkä jos olis aikaa suunnitella tunteja paremmin, niin olis enempi taukoja?
Sitäkin oon miettinyt, että mikähän vois olla hyvä tuntimäärä opetusta. Paljonko on sopivasti? Nyt sai toivoa ens vuoden tunteja. Laitoin saman kuin nyt, 26 tuntia. Sen lisäksi mun lukujärjestyksessä on 1 tunti tukiopetusta ja 3 tuntia YT:tä, joka joskus venyy vieläkin enemmän. Eli siis vähintään 30 tuntia on lukkarissa joka viikko. Siihen päälle hojksit, kaikki lakimuutoksen myötä tulleet muut paperityöt, juoksevien asioitten hoitaminen ja wilman kanssa säätäminen. Ite tuntien suunnitteluun ei meinaa jäädä juurikaan aikaa.
Mutta hyvin jaksan töissä ja mielelläni töitä teen ja töihin meen! Vielä en siis odottele kesälomaa. :)
Mulla on ihan samat fiilikset! Musta on tosi kiva, kun joskus vanhemmat opettajatki kyselee vinkkejä joihinki opetukseen liittyen jne. Yhtään ei oo tullu sellanen olo, että pidettäis liian nuorena tms. (Paitsi yks entinen kollega "tytötteli" vähän väliä ja sille sanoin, että se ei oo asiallista ja siihen loppui.) Sitä mä tossa sun lukujärjestyksessä ihmettelin, että mitä noi sun 3h yt:tä oikein sisältää? Sehän on just noita wilmasäätöjä, paperitöitä ja semmosta varten koko yt. Ja yli kolema tuntia ei tarvi tehä, koska ylitöistä ei makseta. Jos siis haluaa tarkka olla.
VastaaPoistaJos tekisin pykälien mukaan tunnit, siis en ylitöitä, niin silloin mun käytännössä pitäis tehdä kaikki wilmajutut ja paperihommat välitunneilla. Koska tosiaan koko 3h yt:tä menee palavereihin.
PoistaKerran viikossa on luokkapalaveri, jossa on siis mun lisäksi luokan avustajat. Tää on tosi tärkeää, että ehtii jutella oppilaista ja luokan toimintaperiaatteista. Toinen tunti menee koko koulun opettajien palaveriin. Kolmas tunti vaihtelee viikoittain: joskus on erilaisten tiimien palavereita (esim. kaikki vitosluokkalaisten opettajat) tai työryhmien palavereita. Tai sitten joku muu koulutyöhön liittyvä palaveri. Kaikki kolme tuntia yt:tä ovat siis erittäin hyödyllisiä, mutta niitä ei saisi olla pysyvästi merkattuna lukujärjestykseen (ainakaan pykälien mukaan). Näillä nyt kuitenkin on menty ja istuttu iltaa sitten wilman ääressä usein myöhäänkin...
Sitä en kyllä tiedä, millä ajalla erityisluokanopettaja pitää hojks-palaverit? Pitäisikö nekin hommat ehtiä tehdä yt-aikana?
Kiitos, että jaksat pitää yllä blogia meidän muiden iloksi! Olen itse ensimmäisen vuoden erkkaopeopiskelija ja olen erittäin kiinnostuneena lukenut blogiasi. Semmoista asiaa haluaisin kysyä, että onko sinun opetustunteihin kuulunut tänä lukuvuonna liikuntaa? Entäs taideaineita?
VastaaPoistaMukavaa, kun höpinöitäni luetaan! :) Mä opetan omille oppilailleni ihan kaikkia aineita, siis myös liikuntaa ja taideaineita. Yhden tunnin viikossa pitää toinen opettaja. Mä ite tykkään siitä, että saa tehdä monipuolisesti kaikkea. Joskus on pidetty myös viereisen luokan opettajan kanssa yhdessä joitakin tunteja.
Poista